Як розводять рибу

Країни СНД омиваються чотирнадцятьма морями. Тут знаходиться близько 250 тисяч озер. Побудовано штучні водойми, де водиться до тисячі різних видів риби, з них промислових – 250 видів.

Риби дуже плідні: вони метають велику кількість ікри. Наприклад, сазан метає до 800 тисяч ікринок. Але не всі ікринки зберігаються: вони приклеюються до рослин або плавають у воді.

Цінні види риб розлучаються штучним шляхом, акліматизуються в водоймах. В. П. Врасський перший почав займатися штучним розведенням риби. Цей метод називається російським способом або «сухим».

Риб, які досягли дорослого стану, виловлюють і пускають в садок. Перед тим, як взяти ікру, рибу витирають рушником, потім гладять по черевця і відціджують ікру в чистий посуд. Зріла ікра вільно витікає. Личинок, які вивелися з ікри, випускають у водойму для вирощування.

В середині дев’ятнадцятого століття Врасський побудував рибоводний завод в Новгородській губернії. Звідси вивозили запліднену лососеву ікру по водоймах сусідніх країн.

Зараз на рибних заводах збирають і запліднюють осетрову, лососеву ікру. Виклюнувшіхся личинок з ікри випускають у ставки, потім в річки і, нарешті, вони виходять в моря. Коли риба досягає дорослого віку, вона повертається в річку для метання ікри.

Навесні, під час повені осетрових риб пускають в річку для розмноження, а сазана і ляща по протоках до нерестовищ. Для виведення мальків сприятлива тепла погода.

У ставках розводять лина, який любить зарослі водойми, а також білого амура, товстолобиків. Ставок повинен бути чистим. Якщо ставок заріс, рослинність потрібно видалити зі ставка. За допомогою мінеральних добрив – аміачної селітри і суперфосфату посилюється розвиток планктону і тваринних організмів, якими живляться риби.