Національна кухня Тіролю на перший погляд не може вразити вишукуваннями розбещеного дарами природи жителя рівнинній Європи — через відсутність родючої землі, дефіциту свіжих овочів і зелені, тірольці здавна харчувалися простий, живильним, але, тим не менш, дуже смачною їжею.
Одне з відомих страв — кнедлики — своєрідні пиріжки, пельмені або галушки з начинкою. Кнедлики додавали в суп, подавали на друге з м’ясом, і навіть пригощали ними на солодке — все залежало від того, яку начинку — овочеву, м’ясну, здобне — використовували для їх приготування.
Готувати кнедлики легко, і це не займе багато часу.
Щоб приготувати кнедлики, потрібно мати під рукою наступний набір продуктів:
— білий хліб 250 г (до речі, необов’язково брати свіжий, можна і вчорашній);
— масло вершкове 25 г;
— петрушка 1 пучок (або 15 г);
— маленький качан капусти (близько 500 г);
— молоко 3/4 склянки;
— копчене м’ясо (підійде куплена в супермаркеті нарізка) 100 г;
— куряче яйце 1 шт.;
— борошно 3 столові ложки (без гірки);
— бекон 40 г;
— базилік, чорний перець, сіль за смаком;
— часник 3 зубчики.
1 Дрібно покришити хліб, попередньо зрізавши тверді палітурки.
2 Додати нашатковану петрушку і розм’якшене масло. Все добре перемішати.
3 Залити отриману масу холодним молоком, додати яйце і ще раз перемішати.
4 Копчене м’ясо нарізати тонкими смужками і разом зі столовою ложкою борошна додати в тісто.
5 Скачати з отриманого тіста кульки діаметром близько 6 см, і зварити до готовності.
6 Капусту і бекон дрібно нарізати (рекомендується використовувати тільки ніжні капустяне листя).
7 Злегка обсмажити, і тушкувати під кришкою, періодично підливаючи гарячу воду.
8 Тим часом подрібнити часник в чеснокодавке і змішати його з базиліком, перцем і сіллю.
9 Додати цю суміш в ємність з капустою.
10 Тонкою цівкою, постійно перемішуючи, всипати 2 столових ложки борошна і тушкувати до готовності. Щоб не утворювалися грудочки, використовуйте для перемішування дерев’яну ложку.
11 За допомогою шумівки покладіть кнедлики на тарілку і полийте зверху вийшов капустяним соусом.
Кнедлики з капустою — відмінний вечерю або гарнір до м’ясної страви.