Папайя: історія і поради щодо вибору

Плоди папайї нагадують нам про тропічних регіонах, в яких вона вирощується. Колись папайя вважалася екзотичним фруктом, але сьогодні вона стала набагато більш доступною.

Плоди за формою нагадують грушу, або більш округлі, можуть досягати до півметра в довжину. Ті, які можна зустріти на ринку, як правило, близько 7 см. І важать приблизно півкіло. Плоть багатого помаранчевого кольору з жовтими або рожевими відтінками.

Смак дивовижно м’який, мускусний і чарівно солодкий. Всередині порожнини знаходяться чорні, круглі насіння, укладені в оболонки, що нагадують желатин. Насіння папаї їстівні, хоча смак гіркуватий і нагадує перець.

Плід, а також інші частини динного дерева, містить татів – це корисний фермент, який розщеплює білки. Ферменту особливо багато в незрілих плодах. Папаин добувають для виробництва ліків для шлунка, а також використовують як інгредієнт в деяких жуйки.

Історія

Батьківщиною папайї вважається Центральна Америка, її давно шанують латиноамериканські індіанці.

Іспанські і португальські мореплавці привезли іноземний фрукт в багато інших субтропічні землі, в яких вони побували. У тому числі в Індію, на Філіппіни і в деякі райони Африки.

Цей незвичайний фрукт Христофор Колумб називав «ангельським». У 20-му столітті, папайя була завезена в США, і вирощена на Гаваях, які стали найбільшим американським виробником з 1920-х років. Сьогодні найбільші комерційні постачальники папайї – Сполучені Штати, Мексика і Пуерто-Ріко.

Як вибрати і зберігати

Якщо ви хочете з’їсти плоди папайї в день покупки, вибирайте ті, які мають червонувато-оранжеве шкіру і злегка м’які на дотик. Ті, у які є на шкірці ділянки жовтого кольору, ще не повністю зрілі.

Зелена або занадто важка папайя, не матиме свого характерного солодкого соковитого колоритного смаку.

Кілька чорних плям на поверхні не повинні впливати на смак. Треба уникати тих, які пом’яті або надмірно м’які.
Папайя більш доступна влітку і восени; однак, як правило, ви можете придбати її протягом усього року.

Частково жовтий плід слід залишити при кімнатній температурі, і він дозріє за кілька днів. Якщо ви хочете прискорити цей процес, покладіть його в паперовий мішок з бананом. Дозрілий плід необхідно прибрати в прохолодне місце, і з’їсти бажано в той же день, або на наступний, щоб насолодитися максимальним ароматом.

Поради з приготування

Папайю можна вживати різними способами. Спробуйте, наприклад, використовувати її як добавку у фруктовий салат.
Один з найпростіших (і найчудовіших) варіантів – це з’їсти її, як диню.
Після миття, розріжте плід вздовж, виріжте насіння, а потім з’їжте ложкою.
Хоча більшість людей викидають великі чорні насіння, вони можуть бути використані для салату, надаючи йому перцевий аромат.