І мед може бути фальшивим

Популярність меду і бажання збільшити свій дохід, часом штовхають людей на фальсифікацію цього чудового натурального продукту. Як правило, цим грішать НЕ бджолярі, а перекупники. Однак зустрічаються і не особливо педантичні господарі пасік. Правда, вони, як правило, обмежуються виробництвом цукрового меду. Бджолам дається цукровий сироп, з якого вони роблять мед начебто нічим не відрізняється від виробленого з квіткового нектару. Але такий мед начисто позбавлений аромату і всіх цілющих властивостей, які він отримує від рослин. Такий мед цілком зійде для чаювання або для використання в кулінарних цілях. А ось вилікувати застуду, або яку іншу хворобу такий мед не допоможе. І це самий безневинний спосіб фальсифікації меду.

Буває, що торговці розбавляють натуральний мед цукровим сиропом, додають в нього для збільшення обсягу і маси крохмаль. Останній легко виявити, капнув в пробу меду йодом. Якщо станеться фарбування розчину меду у воді в синій колір, значить, в меді присутній крохмаль. Таким способом фальсифікують вже закристалізувався мед. Не соромтеся, пробуючи мед, зачерпнути його з дна банки. Інакше ви можете попастися ще на одну вудку фальсифікаторів. Банку може бути на три чверті заповнена цукровим сиропом і лише зверху налитий мед.

У натурального меду завжди залишається злегка помітне кислувате післясмак, оскільки натуральний мед має слабокислу реакцію. Зайва нудотність продукту неодмінно повинна викликати підозри. Особливої уваги вимагає перевірка якості меду при покупці його з рук у незнайомих людей. Краще ж взагалі не ризикувати, купувати мед тільки в перевірених місцях або на ринку, де проводиться експертиза якості продуктів, що виставляються на продаж.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *